Onze geschiedenis

Reggae.be is de rechtstreekse erfgenaam van de reggaezines Ridim (jaren 80) en Rockers (jaren 90). De site werd opgericht in 2002, destijds niet veel meer dan een veredeld forum, een plaats waar iedereen naar hartenlust kon reageren op de berichten en aankondigingen die wij postten. Van die teksten is niets bewaard gebleven, of het moest zijn dat ergens iemand ze heeft afgeprint. Afbeeldingen waren er niet.

Het allereerste concertverslag (10 februari 2002) was er eentje van Mr Vegas en Ward 21 in de VK te Brussel. De eerste albumrecensies waren gewijd aan The Internationals, Lee Perry, Zion Train, Jah Shaka, UB40 en de bekende groep Various Artists. Er moeten sindsdien een 1500-tal recensies verschenen zijn, en vele honderden verslagen en interviews. Het grote voordeel is dat ze daar ook allemaal blijven staan, zolang wij deze website in stand houden natuurlijk. Die oude Ridims en Rockers zijn intussen collector's items geworden.

De meest ingrijpende uitbreiding van Reggae.be vond plaats achter de schermen, in 2009. Dat jaar bundelde Reggae.be de krachten met het succesrijke forum van Civalizee Foundation en de lokale site Antwerpmassive.be. Naast het ouder wordende rootspubliek was er in de jaren '90 en '00 een heel nieuwe scene ontstaan, en die kreeg op Reggae.be eindelijk aandacht met de intrede van enkele jonge medewerkers en verslaggevers die meer voeling hadden met de dancehall, maar ook met de dub scene en andere met reggae verwante subculturen. We haalden zelfs onze eerste Franstalige reporter in huis. Noem ons ouderwets of Belgicistisch maar zolang dit land bestaat, voelen wij ons één met de reggae massive in Brussel en Wallonië.

Intussen streven we ernaar om zoveel mogelijk artikelen te publiceren in twee of drie talen. We werken daarvoor met verschillende vertalers. Het wedstrijdluik is volledig geautomatiseerd (en lokt maandelijks duizenden bezoekers), met de opbrengst van de banners (meestal reclame voor concerten en festivals) kunnen we de kosten om de site draaiende te houden betalen.

In 2015 nam Jah Rebel (Tim Ianna) het eind- en hoofdredacteurschap over van Jah Shakespear (Karel Michiels), die wel actief bleef als senior writer. Samen met een vast team van reporters en medewerkers (allemaal vrijwilligers) houden ze de bezoekers van Reggae.be dagelijks op de hoogte van al wat reilt en zeilt in de Belgische (Beljam) reggae community.